Proje Hakkında

Proje Hakkında

Araştırma 360° VR videolarının sınav kaygısını azaltma potansiyelini elektrodermal aktivite ve kalp atım hızı gibi psikofizyolojik tepkilerin yanı sıra göz izleme teknolojisi kullanılarak değerlendirmeyi, öğrencilerin kaygı anlarında nereye baktıklarını belirlemeyi, videoların sınav kaygısı üzerindeki etkisinin kaçıncı izlemeden sonra ortaya çıktığını tespit etmeyi ve tespit edilen bilgilere dayanarak sınav politikalarının iyileştirilmesi yönünde öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ana hedef 219K066 numaralı “Bilişsel Davranışçı Terapiler Özelinde Sanal Gerçeklik Uygulamasının Kullanımı: Sınav Kaygısı" başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinde geliştirilen 360° VR videolarının izlenmesinin sınav kaygısını azaltıp azaltmadığını psikofizyolojik veriler aracılığıyla değerlendirmektir. İkinci hedef ise VR başlığın mı yoksa ekran bazlı göz takibinin mi kaygıyı daha fazla azaltma potansiyelinin olduğunu belirlemektir. Özellikle elektrodermal aktivite ve kalp atım hızı gibi psikofizyolojik tepkiler izlenerek, bu videoların sınav kaygısı üzerindeki etkisi ölçülecektir. Yüksek sınav kaygısına sahip 60 öğrenci üzerinde gerçekleştirilecek bu çalışma, 360° VR videolarının potansiyel terapötik etkilerini aydınlatmayı amaçlamaktadır.

Sadece 360° VR videolarının izlenmesi ile kaygının azalıp azalmayacağını psikofizyolojik verilere dayalı olarak ortaya koymaya amaçlayan proje kapsamında aşağıdaki unsurlar hedeflenmektedir;

1. Yüksek sınav kaygısına sahip 60 öğrenci üzerinde 360° VR videolarının uygulanması.

2. Videoların izlenmesi sırasında kaydedilen psikofizyolojik tepkilerin analizini gerçekleştirmek.

3. Elektrodermal aktivite ve kalp atım hızı gibi psikofizyolojik tepkileri ölçerek 360° VR videolarının sınav kaygısı üzerindeki etkisini analiz etmek.

4. 360° VR videolarının sınav kaygısına etkisini psikofizyolojik veriler aracılığıyla değerlendirmek.

5. 360° VR videolarının kaçıncı izlemenden sonra kaygıyı azalttığını belirlemek.

6. 360° VR videolarının kaygıyı azaltma etkisinin VR başlıkta mı yoksa ekran bazlı göz takibinde mi olduğunu belirlemek

7. 360° VR videolarının potansiyel terapötik etkilerini belirlemek.